Gefeliciteerd! Je bent samen met anderen of alleen gestart met een bedrijf. En er is geen ontkomen aan: je moet op de een of andere manier een boekhouding voeren. Omdat de ene start-up de andere niet is, hebben we een aantal tips voor je.
We hebben een stappenplan voor je uitgezet om een boekhoudprogramma te kiezen dat bij je onderneming past. De resultaten leiden tot de beste keuze voor jouw start-up.
Start-ups doen de meest uiteenlopende dingen. Neem een groep studenten die een methode ontwikkelt om drinkwater te maken van vervuild zeewater, en daarvoor een onderneming start. Die heeft wereldwijd goud in handen. Een logopedist die een onderneming start om te kunnen profiteren van bepaalde aftrekposten, heeft beperkte mogelijkheden voor uitbreiding. Toch hebben ze allebei een boekhoudprogramma nodig. De aard van hun bedrijfsactiviteiten leidt waarschijnlijk tot verschillende keuzes. Begin dus met een duidelijke omschrijving van wat je start-up doet.
Wil je de wereld veroveren met je start-up, wil je altijd een eenmanszaak blijven of is het MKB je gedroomde doel? Je ambities zijn belangrijk bij het kiezen van het juiste boekhoudprogramma. Noteer ook hoe snel je wilt groeien: in twee jaar tijd naar een team van 35 mensen of hooguit één collega erbij over tien jaar. Een andere vraag is of je zelf de boekhouding wilt doen. Wil je daar direct een deel van uitbesteden, zoals de salarisadministratie, of helemaal niet? Houd bij je ambities ook je financiële mogelijkheden tegen het licht. Is alles wat je wilt bereiken, echt haalbaar of moet je een lening afsluiten of een subsidie zien te krijgen?
Je reacties op de eerste twee punten van het stappenplan leiden al tot bepaalde verwachtingen van een boekhoudprogramma voor je start-up. Je wilt dat de software allerlei functionaliteiten biedt, of je ze nu vanaf het begin of pas later nodig hebt. Je wilt weten of de verschillende onderdelen van de software met elkaar te integreren zijn, zodat je zoveel mogelijk kunt automatiseren en administratieve handelingen kunt minimaliseren.
Het is goed om te weten of je makkelijk kunt opschalen van een basispakket naar een pakket met meer functionaliteiten. En of de boekhoudsoftware makkelijk te koppelen is met andere pakketten en de bank.
Ook de kosten zijn relevant. Wat moet een boekhoudprogramma doen om de investering waard te zijn?
Kijk naar het track record van aanbieders van boekhoudprogramma’s: zoek uit hoe lang ze al op de markt is en wat klanten en boekhouders ervan vinden.
Maar stel nou dat je helemaal niets van boekhouden weet. Dan is het lastig om het over verwachtingen te hebben. Laat je adviseren! Bij voorkeur door een boekhouder met wie je (in de toekomst) wilt samenwerken. Want als je niet eens weet welke functionaliteiten je in boekhoudsoftware wilt terugzien, kun je de boekhouding sowieso beter overlaten aan een professional. Samenwerken met je boekhouder is trouwens in veel boekhoudsoftware een uitstekende optie.
Als je alles op een rijtje hebt, kun je gericht op zoek naar de boekhoudsoftware die het beste bij jouw start-up past – nu en later, als het geen start-up meer is! Je kunt dat online doen en aanbieders vergelijken, of een boekhouder om advies vragen.
AFAS SB is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.