Wat zijn kengetallen?

Kengetallen zijn financiële ratio’s die je kunt gebruiken om de financiële gezondheid en prestaties van je organisatie te beoordelen. Wil je weten hoe goed je organisatie het doet in vergelijking tot vorig jaar of de concurrentie? Of wil je toekomstige prestaties voorspellen? Daar kun je de kengetallen goed voor gebruiken.

Wat kun je met kengetallen?

Met behulp van kengetallen kun je je bedrijf vergelijken met concurrenten in de branche, of kun je de prestaties over een bepaalde periode volgen. Maar denk erom: kengetallen geven inzicht in één aspect van je financiële prestaties. Je moet ze altijd in een bredere context zien.

Veelgebruikte kengetallen

Er zijn talloze kengetallen die je kunt gebruiken, afhankelijk van het doel van je analyse. Dit zijn een aantal veelgebruikte kengetallen: 

Liquiditeit: quick ratio en current ratio

Liquiditeit geeft aan hoeveel kortlopende verplichtingen je bedrijf kan aflossen met zijn liquide middelen, zoals contant geld en banktegoeden. 

Twee belangrijke kengetallen hebben te maken met liquiditeit: de quick ratio en de current ratio. Ze laten allebei op een andere manier zien in welke mate je bedrijf op korte termijn aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. De quick ratio laat de voorraden buiten beschouwing, terwijl de current ratio ze juist meeneemt. Het hangt ervan af wat je wilt weten.

Solvabiliteitsratio

Solvabiliteit gaat over betalingsverplichtingen op de langere termijn. Kan je organisatie op de lange termijn haar schulden aflossen?

De solvabiliteitsratio maakt duidelijk in hoeverre een organisatie met eigen vermogen of vreemd vermogen wordt gefinancierd. Hoe meer eigen vermogen, hoe kleiner de afhankelijkheid van anderen en hoe steviger de financiële structuur. Met een goede solvabiliteit is het makkelijker om vreemd vermogen aan te trekken, omdat de kans dat investeerders hun geld weer terugzien, groot is.

Rentabiliteitsratio

Bij rentabiliteit bekijk je hoeveel vermogen er nodig is om een bepaalde winst te behalen. Je maakt daarbij onderscheid tussen eigen vermogen en totaal vermogen.

De rentabiliteitsratio geeft aan hoeveel winst een bedrijf maakt op zijn totale vermogen of op zijn omzet. De rentabiliteit van een onderneming wordt beoordeeld met behulp van drie kengetallen:

  • Interestkosten van het vreemd vermogen (IVV)
  • Rentabiliteit van het eigen vermogen (REV)
  • Rentabiliteit van het totale vermogen (RTV)

Omzetsnelheid

Met de kengetallen voor omzetsnelheid kun je bepalen hoe doelmatig je bedrijf omgaat met bijvoorbeeld voorraden, debiteuren, liquide middelen en het totale vermogen. 
Met de omzetsnelheid bereken je hoe vaak de gemiddelde voorraad jaarlijks wordt verkocht of hoe lang een debiteur gemiddeld uitstaat. Met een hogere omzetsnelheid behaal je automatisch een hoger rendement, omdat je minder geïnvesteerd vermogen nodig hebt om voorraden en debiteuren aan te houden.

Waarom weergeven in ratio’s?

De boekhouding geeft vanuit de winst- en verliesrekening, de balans en het kasstroomoverzicht belangrijke informatie over de performance en financiële gezondheid van je bedrijf. Soms is het handiger om de harde cijfers in ratio’s weer te geven. Die geven namelijk meer inzicht in de liquiditeit, winstgevendheid en doelmatigheid van je bedrijf ten opzichte van de concurrentie of van een eerdere periode. 

Maar een ratio op zich vertelt je niet zoveel. Bekijk ratio’s liever in samenhang met elkaar, in de tijd en in vergelijking met andere bedrijven. Houd er ook rekening mee dat ratio’s per branche enorm kunnen verschillen. Zo heb je er niets aan om de ratio’s voor jouw retailbedrijf te vergelijken met die van dienstverlenende bedrijven. Het is vooral zinvol om jouw gegevens te vergelijken met die van andere retailers.

Als je rekening houdt met dit alles, leveren ratio’s nuttige stuurinformatie op.

 

Alle artikelen

Slim boekhouden doe je met AFAS SB

AFAS SB is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.

Leestips