Doet jouw bedrijf zaken met bedrijven in andere EU-landen? Dan moet je zowel een btw-aangifte als een ICP aangifte doen. Hoe dat werkt, leggen we in deze blog uit. Moeilijk is het niet; je moet gewoon even weten waar je op moet letten. En AFAS SB maakt het nog makkelijker.
ICP staat voor 'IntraCommunautaire Prestaties': je levert producten of diensten aan een of meerdere bedrijven in andere EU-landen. Over deze omzet hoef je in Nederland geen btw te betalen, maar de Belastingdienst wil wel controleren of alles klopt. Daarom geef je in de ICP aangifte de volgende informatie op: welke producten en/of diensten je hebt geleverd aan welke bedrijven in welke landen.
Je doet ICP aangifte als je in een kwartaal producten of diensten hebt geleverd aan bedrijven in een ander EU-land. Dit moet meestal tegelijk met je btw-aangifte. Of dit ook voor jou geldt, is afhankelijk van wat je precies levert:
Iedere ondernemer die producten of diensten levert aan bedrijven binnen de EU, moet ICP aangifte doen. Dit geldt dus niet als je alleen aan particulieren verkoopt. Maar heb je een webshop en verkoop je producten aan consumenten in de EU? Dan gelden er andere btw-regels, afhankelijk van je omzet en het land waar je klanten wonen.
De ICP aangifte doe je via de website van de Belastingdienst. Geef op het formulier ‘Opgaaf ICP’ aan hoeveel producten of diensten je hebt geleverd aan bedrijven in andere EU-landen. De Belastingdienst berekent hoeveel btw je moet afdragen in elk land. Maak bij voorkeur gebruik van een boekhoudprogramma als AFAS SB om je ICP aangifte automatisch te versturen. Dat is pas echt makkelijk!
Tip: voor een ICP aangifte heb je altijd de btw-nummers van je klanten nodig. Vraag dit dus op bij het eerste contact en leg het vast in je CRM-software. Wil je controleren of een btw-nummer klopt? Check de Europese btw-database.
Heb je een fout gemaakt in de ICP aangifte? Geen zorgen. Je kunt dit corrigeren door de juiste gegevens in te voeren bij je volgende aangifte. Retourneert een klant de goederen? Dan moet je dit ook doorgeven. Op de website van de Belastingdienst staat precies hoe je dat doet.
Zakendoen binnen de EU is aan regels gebonden. Zo lang je netjes opgeeft met wie je zaken doet en hoe de btw binnen de EU wordt verlegd, is de Nederlandse Belastingdienst tevreden. Met de robuuste software van AFAS maak je het jezelf makkelijk en aangenaam. Altijd inzicht en overzicht. Dat is pas relaxt zakendoen!
AFAS SB is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.