Streef jij samen met anderen een sociaal, ideëel of maatschappelijk doel na, zonder winstoogmerk? Dan kun je kiezen voor het oprichten van een stichting als rechtsvorm. Lees hieronder alles over een stichting.
Een stichting is een rechtspersoon die wordt opgericht met een bepaald doel, zoals bijvoorbeeld het bevorderen van cultuur, het beschermen van dieren of het steunen van goede doelen. Een stichting heeft geen leden of aandeelhouders, maar wel een bestuur dat de stichting vertegenwoordigt. Het bestuur kan worden benoemd door de oprichter(s) of door de leden van het bestuur zelf. Een stichting heeft geen winstoogmerk en mag geen winst uitkeren aan oprichters of bestuurders. Eventuele winst moet worden gebruikt voor het realiseren van het doel van de stichting. Stichtingen hebben vaak een ANBI-status, waardoor giften aan de stichting aftrekbaar zijn van de belasting.
Als je een stichting wilt oprichten, moet je een aantal stappen doorlopen:
Een stichting kan aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schulden die zij heeft. Als de stichting bijvoorbeeld een lening is aangegaan en deze niet kan terugbetalen, kan de geldschieter de stichting hiervoor aansprakelijk stellen.
In principe is het zo dat het bestuur van de stichting persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld voor de schulden van de stichting. Dit geldt echter alleen als het bestuur zich onbehoorlijk heeft gedragen of onrechtmatig heeft gehandeld. Bijvoorbeeld als het bestuur een besluit heeft genomen waarvan zij wist of kon weten dat de stichting hierdoor in financiële problemen zou komen.
Het is daarom belangrijk dat het bestuur van de stichting zich bewust is van de financiële positie van de stichting en de risico's die zij loopt. Het is aan het bestuur om ervoor te zorgen dat de stichting haar financiële verplichtingen kan nakomen en dat er geen onverantwoorde risico's worden genomen.
Het bestuur van een stichting heeft over het algemeen de tekenbevoegdheid. Dit houdt in dat het bestuur namens de stichting rechtshandelingen mag verrichten, zoals het sluiten van overeenkomsten en het ondertekenen van contracten.
De precieze tekenbevoegdheid kan verschillen per stichting en is vastgelegd in de statuten. Zo kan er bijvoorbeeld worden bepaald dat het bestuur alleen bepaalde handelingen mag verrichten of dat er een vereiste is voor het vooraf verkrijgen van toestemming van de Raad van Toezicht of ledenvergadering.
Het is belangrijk dat het bestuur zich bewust is van de grenzen van de tekenbevoegdheid en dat zij hier zorgvuldig mee omgaan. Indien het bestuur de tekenbevoegdheid overschrijdt, kan dit grote gevolgen hebben voor de stichting en kan het bestuur persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen.
Of je kiest voor een stichting of een vereniging hangt af van het doel dat je wilt bereiken en de manier waarop je dit doel wilt bereiken.
Een stichting is bijvoorbeeld geschikt als je een maatschappelijk doel wilt nastreven zonder winstoogmerk. Een stichting mag wel winst maken, maar deze winst moet volledig ten goede komen aan het doel van de stichting. Een stichting heeft geen leden, maar wel een bestuur dat verantwoordelijk is voor het behalen van het doel.
Een vereniging is meer geschikt als je een groep mensen bij elkaar wilt brengen met een gemeenschappelijk doel. Een vereniging heeft leden en een bestuur. Leden hebben invloed op de besluitvorming binnen de vereniging en hebben stemrecht tijdens de ledenvergadering. Een vereniging kan ook winst maken, maar deze winst moet worden gebruikt voor het doel van de vereniging of worden uitgekeerd aan de leden.
Als je twijfelt tussen een stichting of vereniging is het verstandig om advies in te winnen bij een notaris of jurist. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze op basis van jouw specifieke situatie en doelstellingen.
Slim boekhouden als stichting, goed doel of vereniging? Met AFAS SB als boekhoudsoftware kan het. Minder administratie, meer tijd voor je doelen. Lees er hier alles over.
AFAS SB is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers en ZZP'ers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.